- Klimavennlig mat
Klimavennlig mat
Deltakende kommuner
Akershus fylkeskommune, Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Eidsvoll, Gjøvik, Jevnaker, Krødsherad, Lillestrøm, Lørenskog, Modum, Nittedal, Ringerike, Ullensaker.
Om prosjektet
Offentlige kjøkken i skoler, barnehager, sykehjem og kantiner serverer hver dag tusenvis av måltider. Hvordan disse måltidene er satt sammen og hvor mye av maten som havner i magen eller i søppel har stor betydning både for klimaet og for innbyggernes matvaner og helse.
Prosjektet Mat og klima i offentlige måltidstjenester skal bidra til å redusere matsvinn og klimagassutslipp fra offentlige måltider, samtidig som befolkningen får bedre kunnskap og erfaring med klimavennlige måltider.
Kommunene som deltar setter mål, gjennomfører tiltak og rapporterer på både matsvinn og klimagassutslipp, i tråd med klimalovens mål om å bli et lavutslippssamfunn innen 2050. Prosjektet omfatter blant annet kartlegging og rapportering av matsvinn, innføring av rutiner for å redusere matsvinn, utvikling av menyer med lavere klimaavtrykk og bruk av verktøy som gjør det enklere å ta klimavennlige valg i hverdagen.
Gjennom samarbeidet i Kommunenettverk for klimaomstilling deler kommunene erfaringer, verktøy og kunnskap. Målet er å skape varige endringer i kommunenes måltidstjenester, samtidig som ansatte på kjøkken og institusjoner får økt kompetanse og støtte i arbeidet.
Prosjektet har fått støtte fra Klimasats og varer fra september 2024 til desember 2027. På sikt skal det bidra til at alle deltakende kommuner står bedre rustet til å levere bærekraftige måltidstjenester – til beste for både klima og innbyggerne.
Prosjektleder

Prosjektleder er Sandra Mauer. Hun kan nås på sandra.mauer@ringerike.kommune.no
Hun har master i samfunnsernæring og kommer fra Unge Kokker kurs- og kompetansesenter. Hun er opptatt av at kommunene skal servere god og næringsrik mat til sine beboere.