Matkalkulator gir næringsrike og klimavennlige måltider

kokk med øse og deig.
Johnny Barth Willand i Ringerikskjøkken har tatt i bruk klimakalkulator i menyplanleggingen og synes det er spennende å se hvordan ulike råvarer gir ulikt klimaavtrykk.

God planlegging av menyer i det offentlige kan redusere klimaavtrykket betydelig. I et felles prosjekt i Kommunenettverk for klimaomstilling skal storkjøkken i 14 kommuner teste ut en klimakalkulator for å planlegge for næringsrik og klimavennlig mat til sine innbyggere.

På Ringerikskjøkken lages det daglig mat til 450 personer fordelt på syv institusjoner, tre kantiner og hjemmeboende i hele Ringerike. Råvarene som brukes i produksjonen daglig påvirker miljøet og klima i ulik grad. Det kjenner Johnny Barth Willand godt til. Han er arbeidsleder for matproduksjon for Ringerikskjøkken, der de allerede har gjort flere tiltak som for eksempel å lage bønnebasert chili con carne, og redusert kjøttinnholdet i lasagne til fordel for mer grønnsaker.

– Matvarer har forskjellig klimaavtrykk, og valg av råvarer til maten vi produserer påvirker utslippene. Vi kan for eksempel bytte kjøtt med bønner i en gryte, som gir mindre utslipp. Det samme skjer om vi velger norsk storfekjøtt fremfor import, sier Johnny Barth Willand.

Mat, klima og helse henger sammen

I 2024 kom Helsedirektoratet med nye kostråd, som baserer seg på de nordiske kostholdsråd (NNR 2023). De nordiske kostrådene viser hvordan man kan spise både sunt og bærekraftig, og hvordan mat, klima og helse henger sammen.

Folkehelseinstituttet beskriver at et bærekraftig kosthold i Norge "innebærer å spise mer plantebasert mat, spise mindre kjøtt, spise mer fisk, særlig villfisk av bærekraftige bestander, redusere matsvinn og spise mer norskprodusert, og gjerne lokalprodusert mat”.

Kostråd sirkulær oversikt
Kostrådene fra Helsedirektoratet

Den nylig lanserte EAT-Lancet rapporten fra 2025 viser også på hvilken måte vi kan mette verden som er både bra for folks helse og for planeten.

Sandra Mauer er prosjektleder for prosjektet Klimavennlige måltidstjenester i offentlig sektor i Kommunenettverk for klimaomstilling. Hun har master i samfunnsernæring og jobbet tidligere i Unge Kokker kurs- og kompetansesenter med ernæringsrelaterte folkehelseprosjekter rettet mot ulike sårbare grupper. Hun er opptatt av at kommunene skal servere god og næringsrik mat til sine beboere.

– Mat skal både smake godt, gi god næring og matglede, samtidig som vi bør sørge for at maten vi spiser har så få konsekvenser som mulig for natur og klima. Heldigvis er stort sett mat som er bra for helsa vår også bra for klima og gir lite klimautslipp. Så å følge kostrådene er både sunt og bærekraftig, sier Sandra Mauer.

portrettbilde prosjektleder
Prosjektleder Sandra Mauer er opptatt av at maten skal smake godt, gi god næring og bidra til minst mulig konsekvenser for klimaet og miljøet.

Klimakalkulator

I prosjektet er det et mål å redusere utslippene fra måltidene som serveres fra storkjøkken i offentlig sektor. Et av tiltakene er en egen klimakalkulator som skal brukes på sentralkjøkken og kantiner. Ringerike er trolig den første kommunen i landet som har tatt i bruk et slikt verktøy.

– Verdens matproduksjon står for nesten en tredjedel av verdens klimautslipp, og det er stor forskjell på utslippene fra ulike typer matproduksjon. Klimakalkulatoren vi bruker viser spennende detaljer om klimautslippene på de enkelte matvarene. Derfor kan man ved å justere på noen ingredienser i en meny, redusere klimautslippene, måltid for måltid, uten at det går på bekostning av matkvaliteten, forteller Johnny Barth Willand.

Stordriftsfordeler i nettverket

Nå skal flere kommuner også få mulighet til å teste ut klimakalkulator. Kommunenettverk for klimaomstilling har inngått en avtale med Matilda om å bruke klimakalkulatoren som er utviklet av RISE food climate database. Det er nå 17 storkjøkken/kantiner fra 14 kommuner som også vil ta i bruk dette verktøyet fordi de deltar i prosjektet.

bilde av klimakalulatoren
Klimakalkulatoren fra Matilda viser hvor stort klimaavtrykk menyene har, og det er raskt og enkelt å se hvordan klimaavtrykket endrer seg når råvarer byttes ut.


– Dette er et pionerprosjekt i Norge som vi er glade for å bidra inn i, sier Tonje Johnsen som er virksomhetskonsulent i Matilda FoodTech og fortsetter:

– Med den nye klimamodulen kan de 17 deltakerne gå mer systematisk til verks. Klimakalkulatoren er en integrert del av programvaren til Matilda. Oppskriftene utvikles og råvarer bestilles fra ulike leverandører. De som skal produsere og spise måltidet kan da få frem klimaavtrykket målt i kilo CO2-ekvivalenter på måltider ut ifra hvilke råvarer som har blitt valgt. Dermed kan vi gradvis utvikle litt mer klimavennlige menyer uten at vi må kutte kjøtt helt ut.

Kommunene produserer mange måltider for sine innbyggere, og det betyr at klimagevinsten ved tiltaket kan bli stort.

Her kan du lese mer om prosjektet.